torsdag 29 maj 2008

Podcasting Processen

Nästa steg i processen att skapa podcast är själva distributionen av de ljudfiler vilka jag önskar tillgängliggöra publikt. Den skapade filen (i det här fallet mp3) laddas upp till en webbserver på Internet genom användandet av FTP. Filen packas och kodas i XML format för att göra den läsbar med hjälp av RSS.

Innehållsleverantören (dvs. jag) tillkännager sedan podcastens existens genom att referera till den på en webbsida vilken oftast benämns som ”podcast´s feed”. ”Podcast´s feed” listar var podcasten befinner sig samt annan relevant information så som publicerings data, titel och textbeskrivning. Feeden postas till en permanent plats på en webbserver (webbsida eller blogg). Här efter kan jag sedan välja att lista podcasten i ett podcastregister för att distribuera till en tänkt publik.

Nästa steg av podcasting processen är när lyssnaren får tillgång till podcasten via prenumeration. Efter att ha laddat ner ett aggregator program som läser RSS, ex. Appels iTunes, så prenumererar användaren på en podcast genom att antingen söka efter den i ett bibliotek eller genom att ange dess RSS direkt i aggregator programmet.
Användare/lyssnare kan nu välja att prenumerera på min podcasts. När en prenumeration väl är vald så kommer alla podcasts-episoder som identifieras automatiskt att laddas ner till prenumerantens dator, detta eliminerar behovet att manuellt besöka webbsidan för att se efter om nya avsnitt eller uppdateringar har gjorts. Aggregator programmet mottar och processerar data från varje feed vid speciella intervaller (exempel på intervall kan vara varje dag). Om datan i ett feed har ändrats eller om fältet precis lagts till i aggregator programmet, laddas dessa ner till användarens dator. Den nedladdade episoden kan bli spelad, omspelad, eller arkiverad som vilken annan datafil som helst, och den stannar kvar på användarens dator till dess att han/hon väljer att ta bort filen. Prenumerationer kan läggas till eller tas bort från aggregator programmet när som helst.

De nedladdade episoderna kan likaväl spelas och lyssnas på via mediaspelande mjukva liksom de kan också överföras till en portabel media spelare. Möjligheten att ladda ner filerna till en extern och portabel mediaspelare är också det som gör podcasting flexibelt i tid och rum dvs. du kan lyssna off-line tillskillnad från strömmande filer.

I mars 2006 raporterades att 80% av podcasts episoderna var konsumerade till en PC vilka de laddades ned till. Siffran talar dock inte om hur många som faktiskt blev överförda till en portabel spelare eller blev deleatade utan att äns ha blivit lyssnade på.

Intressant att betänka är också att denna form av ”publish-and-subscribe” innebär en form av push teknologi där informations försörjaren väljer vilka filer som erbjuds i ett feed och där prenumeranten automatiskt tar emot dessa filer. Intressant här för mig som avsändare och undervisande lärare hade varit en utökad möjlighet att se vem det är som laddar ner och vad personen laddar ner, alltså ökade möjligheter för att kontrollera informationsflödet.

Inga kommentarer: