torsdag 29 maj 2008

Upphovsrätt och ”Poddsäker musik”

Om vi ser till exempelvis Sveriges Radio vars länk ni finner här nedan och deras utbud då det kommer till podcastade program så baseras urvalet bla. på huruvida vi finner upphovsrättsskyddat material i radioprogrammen eller ej. I vissa fall så klipps sändningarna om, i andra fall så väljer man att inte erbjuda dessa som nedladningsbara podcastsändningar. Mer information just om hur Sveriges radio hanterar och väljer sitt utbud finner ni på deras sajt.

I och med hanteringen av material så finner vi också relevanta begrepp så som ”Original content” samt ”Non original content”. Skillnaden här är att Original content är skapat i första hand för att podsändas till skillnad från Non original content vilket då Sveriges radio är ett exemple på dvs. programmen sänds först i radion och sedan distribueras de som podcasts.

Vi finner också begreppet ”poddsäker musik” vilket syftar till musik skriven av osignerade artister vilken man kan spela utan att behöva betala rättigheter för.

2 kommentarer:

Unknown sa...

''poddsäker musik'' stämmer inte riktigt då det finns osignerade band som är anslutna till Stim, och är man ansluten till stim så har man skrivit på kontrakt på att Stim förvaltar all skriven material från det bandet eller upphovsmannen, resultatet blir då att man måste betala Stim licens, även för osignerade band.

Dr Josefsson sa...

Det stämmer, precis som du säger Jacky att det finns osignerade band, vilka är anslutna till STIM, vilket resulterar i att man måste betala STIM licens. Begreppet "Poddsäker musik" (som var mer aktuellt 2008 - o kanske kan ses som aningen föråldrat 2011): var ett begrepp som användes för den kategori musik som Inte var kopplad mot STIM (oftast då osignerade artister/band). Ber om ursäkt för min någon luddiga begreppshantering här. Skulle givetvis varit mer tydlig i förklaringen kring begreppet.